PROVA MANKENLİĞİ

                      Part time çalışmayı düşünen bir öğrenci için oldukça iyi para kazanılabilecek bir iş dalıdır, yalnız milimi milimine daima aynı ölçülerde kalmanız gerekir; ki bu ölçüler göğüs-bel-basenden ibaret değildir asla, baldır kalınlığından tutun da kol uzunluğunuza, omuzunuzdan göğsünüze olan mesafeye, her yeriniz ölçülür ve bunların uyumlu olması gerekir. istenen ölçülerin tek bir standardı yoktur, çünkü her markanın kalıbı farklıdır ama genelde iç piyasaya üretim yapanlar daha geniş kalıplarla çalıştığından daha türk standartlarına uyan model ister (haklı tabii adam, kuzey avrupa’ya göre üretirse nasıl satacak?). ağırlıklı olarak veya tamamen rusya ve diğer doğu avrupa ülkelerine ihracat yapanlar ise daha uzun boylu ve ince prova mankenlerine ihtiyaç duyar.

prova mankeni

PROVA MANKENLİĞİ DETAY PÜF NOKTALAR

                       Prova mankenliği güzel yanı, part-time çalışıp iyi para kazanmak isteyen bir öğrenciye uygun olmasının yanı sıra, eğer tekstile, dikişe, modaya meraklıysanız, epeyce şey öğrenmenizi de sağlamasıdır, zira etrafınızda kalıp çıkaranından dikenine bir çok terzi olur, üstelik prototip yaratma sonraki üretim için en kilit nokta olduğundan, çoğunlukla da yüksek maaş alan işinin ehli terzilerdir (tabii çalıştığınız firmanın büyüklüğüne-kalitesine göre terzilerin de kalitesi değişir). işte onların bazıları üstelik anlatmayı sever, sevdiğinizi, ilgi duyduğunuzu anladığınızda, böyle mola verdiğiniz anlarda size kumaşları anlatır, dikişin kalıbın inceliğini anlatır, çeşitli kıyaslamalar yapar ve size hayatınız boyunca alışveriş ve elbise diktirtme anlarında ihtiyacınız olan bir çok püf noktayı öğretir. böylesi nefistir. haa, yine firmanın vizyonuna bağlı olarak, bazıları bundan da fazlasıdır, size sürekli “peki bu sence nasıl? sen içinde rahat hissediyor musun? neticede sen de bunu alanlardan biri olabilirdin, alırken ne düşünürdün?” gibi sorular sorarak elindeki geri bildirim imkanını kullanır, bu gibi anlarda “bence fermuar boyu kısa, rahat giyilip çıkarılamıyor bu elbise, fermuar boyu uzasa iyi olur”, “düğme sayısı az, biraz daha olsa iyi olurdu” gibi özellikle dizayndan ziyade tekniğe yönelik önerilerin kıymetini bilir. bazı terziler ise su katılmamış dingildir, sizin de o kıyafet görücüye çıktığında inceleyecek binlerce müşteri adayından biri olduğunuzu düşünmez, önerileri dikkate almaz ve bingo, ürün piyasaya çıktıktan sonra müşterilerden tam da prova mankeninin söylediğine benzer yorumlar gelir ve yeni parti üretimler bu doğrultuda rötuşlanmak zorunda kalınır. oysa, iyi terziler ve ve kendini dizaynır sanmadan akıllıca-doğru tavsiyeler veren prova mankeni prototip yaratımında firmanın çok işine yarar.

Velhasıl-ı, amaç daima “daha fazla satmak” ise, iyi satacak modeller yaratmak için ilk ağızdan bir geri bildirim kaynağıdır prova mankeni, prototip yaratma sürecinde aktif rol alabilecek olanı bulunursa bir “giy,dön bakalım, hah dur öyle” işinden fazlasını yapar.